Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery

We'll keep their names and memories alive.

Welkom op de website van de Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery


 

Aan de rand van Venray bevindt zich, in een prachtige groene omgeving, de Militaire Erebegraafplaats van het Gemenebest, officieel genoemd; “CWGC Venray War Cemetery”, in beheer bij de Commonwealth War Graves Commission. 

Op deze Militaire Erebegraafplaats rusten in totaal 692 militairen en 1 burger. Zij zijn omgekomen in de periode tussen september 1944 en juni 1945.

Het overgrote deel van de militairen die in Venray begraven liggen, kwam om het leven tijdens de bevrijdingsacties in Midden- en Noord-Limburg, waaronder vele slachtoffers van gevechten bij Overloon en Venray. Ook bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die in de regio met hun toestellen waren gecrasht vonden er hun laatste rustplaats. Na de bevrijding zetten de geallieerden hun opmars in Duitsland door en werden soldaten die aldaar sneuvelden met regelmaat in Venray begraven.

De militairen waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw Zeeland, Australië maar ook uit Polen. De burger betreft een Britse oorlogscorrespondent. Van de 693 graven behoren er 30 toe aan niet geïdentificeerde militairen.

Het was destijds gebruik om gesneuvelde militairen in de onmiddellijke omgeving van de plaats waar ze waren omgekomen (tijdelijk) te begraven in een veldgraf. Dat kon bijvoorbeeld zijn in een boomgaard, bij een woning, langs de weg of bij mensen op het erf. Soms gebeurde dat (bij grotere aantallen) op een apart aangelegd tijdelijk grafveld. Zo was er in het centrum van bijvoorbeeld Kronenberg en in Helden een klein grafveld, maar ook op de grens van Maasbree en Baarlo, om willekeurig enkele dorpen te noemen, lag een tijdelijke Britse begraafplaats. Door heel Midden- en Noord-Limburg vond men overigens dergelijke kleine grafvelden. 

Na de oorlog zijn de slachtoffers vanuit de (tijdelijke) begraafplaatsen en veldgraven in de regio overgebracht naar “CWGC Venray War Cemetery”.

Omdat de Verenigde Staten hun militairen niet in “vijandelijke” grond wilden achterlaten werden ze verzameld en uit Duitsland naar onder andere Margraten en Henri Chapelle (België) overgebracht. Ook Britse militairen die in Duitsland sneuvelden, werden in eerste instantie ten dele op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten begraven, maar zijn later overgebracht naar onder meer CWGC Venray War Cemetery.

Het doel van onze stichting is dat de in Venray begraven militairen herdacht blijven worden en dat hun graven ook nu, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, bezocht en verzorgd blijven worden. 

Zolang hun namen worden uitgesproken, zullen zij niet vergeten zijn.